Hoe mogen we je helpen?

Autoschade door wegbeheerder - Wie is er aansprakelijk?

Heb je autoschade doordat je niet normaal gebruik kon maken van de weg? Is de wegbeheerder aansprakelijk?

Door een obstakel op de weg of een gat in de weg raakt jouw auto beschadigd. Kun je de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor de schade? 

Wie schade veroorzaakt draagt de lasten. Dit principe kan ook gelden bij schade ontstaan door een slecht wegdek of door obstakels op de weg. De wegbeheerder kun je aanspreken voor schade aan jouw auto, maar vaak is het toch lastig. Het moet namelijk wel verwijtbaar zijn.

Wanneer kun je de wegbeheerder aanspreken voor schade?

De wegbeheerder is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de weg en hierdoor ook voor de veiligheid van de weg. Als er een boom op de weg ligt, brengt dit grote risico’s met zich mee. De wegbeheerder kan dit helaas niet uitsluiten. Ze kunnen het groen langs de weg zo goed mogelijk bijhouden, maar dat is nog steeds geen garantie. In het geval de omgevallen boom 24 uur later nog op de weg ligt zonder duidelijke waarschuwingen voor het gevaar, dan is het normaal gesproken verwijtbaar. Vanaf wanneer er sprake is van verwijtbaar gedrag is niet duidelijk. In het uiterste geval moet de rechter daar een uitspraak over doen.

Wie kun je aansprakelijk stellen?

Rijkswaterstaat biedt de oplossing. Op de website hebben ze een kaart staan waarin je kunt zoeken naar een bepaalde weg. Door de kleur van de weg weet je wie de wegbeheerder is.

Gaat de autoverzekeraar de wegbeheerder voor je aanspreken?

Dat is mogelijk, maar dit is wel afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Is de veroorzaakte schade niet verzekerd in de autoverzekering? Dan gaat de verzekeraar het verhalen van de schade niet voor je regelen. Dat kunnen ze wel doen als het wel verzekerd is. Dit doen ze alleen als de verhaalactie kans van slagen heeft. De schadebehandelaars van de verzekeraars kunnen goed inschatten of er een kans op succes is.

Gaat de verzekeraar de schade niet verhalen omdat je te beperkt verzekerd bent? Dan kun je de rechtsbijstandsverzekering of de verhaalsbijstandverzekering inschakelen.

Hoe stel je de wegbeheerder aansprakelijk voor de schade?

Het aansprakelijk stellen moet schriftelijk gebeuren. In principe kun je zelf een brief samenstellen waarin je aangeeft wat de situatie was met data en tijdstippen erbij, maar je moet geen belangrijke punten over het hoofd zien. Je kunt ook gebruik maken van een voorbeeldbrief van het Juridischloket.nl. Met de brief als uitgangspunt is er een kleinere kans dat je belangrijke punten over het hoofd ziet.

Met de WA + Volledig casco autoverzekering kun je dit soort schades gewoon verzekeren. In dat geval zorgt de verzekeraar voor het verhalen van de schade op de wegbeheerder. Dat is wel zo makkelijk.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-04-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie