Hoe mogen we je helpen?

Brand in Vlijmen kan grote gevolgen hebben

Afgelopen maandag de 3e februari ontstond rond 14.00 uur in een bedrijfsverzamelgebouw in Vlijmen een grote brand, waarvan de gevolgen nu waarschijnlijk een enorme impact zullen hebben. Want brandverzekeraars mogen sinds 1 januari van dit jaar hun uitgekeerde schades onbeperkt gaan verhalen op de veroorzakende partijen. Mits dit ondernemers zijn. Het wordt voor ondernemers dus onvoorstelbaar belangrijk de polis die de aansprakelijkheid afdekt goed op orde te hebben.

NU.nl/F HendriksOorzaak
Deze brand blijkt ontstaan te zijn in een bedrijf dat bouwmaterialen en feestartikelen verkoopt en verhuurt. De vlammen sloegen over naar een interieurbedrijf en na enige tijd stonden nog enkele andere bedrijven in lichterlaaie. De rook was tot op een afstand van 100 kilometer te zien. De brandweer heeft de hele dag en nacht geblust.
En er zullen hoogstwaarschijnlijk heel wat brandverzekeraars bij betrokken zijn.

Overigens denkt de eigenaar van de verhuur dat kortsluiting de oorzaak is, maar officieel is er nog geen oorzaak bekend. (foto nu.nl)

Brandschades worden nu onbeperkt verhaald
Van belang is nu wat deze schade 'bij de buren' doet met het aansprakelijkheidsrisico van de veroorzaker. In het verleden werden dergelijke brandschades, conform afspraken tussen verzekeraars onderling, maar heel beperkt verhaald op de veroorzakende ondernemer. En boven de €500.000 zelfs helemaal niet.
En natuurlijk is het nog te vroeg om conclusies te trekken, maar het laat zich aanzien, dat deze schade aanzienlijk zal zijn. In dat geval is aannemelijk, dat de uitkerende brandverzekeraars er alles aan zullen doen om aansprakelijkheid bij het veroorzakende bedrijf aan te kunnen tonen.

Veel bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen kennen nog een verzekerde som van €1.250.000, maar bij schades zoals hier in Vlijmen wordt al snel duidelijk dat dergelijke verzekerde bedragen lang niet altijd meer toereikend zullen zijn. Temeer niet daar zoals gezegd sinds 1 januari jl. de brandverzekeraars uitgekeerde brandschades onbeperkt mogen proberen te verhalen op de veroorzakende ondernemer. 
Valt de schade hoger uit dan de verzekerde som, dan mag aangenomen worden, dat de uitkerende brandverzekeraars de veroorzaker zullen proberen aan te spreken voor het verschil. Wat in het meest ongunstige geval het faillissement kan inluiden van de aansprakelijke ondernemer. 

Reden te meer om snel en met een kritische blik te gaan kijken naar uw eigen aansprakelijkheidsverzekering. Wij maken er in ieder geval graag tijd voor vrij.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-02-2014. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie