Hoe mogen we je helpen?

En uw pensioen?

De Kabinetsplannen hebben niet alleen gevolgen voor uw (volgende) hypotheek, maar ook voor uw pensioen. En aangezien daar al wat meer aan de hand is, gaan we daar nu wat dieper op in.

Gedeelde AOW
Dit onderdeel is al wat ouder, maar daarom niet minder belangrijk. Want het treft grote groepen Nederlanders.
Wie 65 wordt krijgt recht op AOW. Is er een jongere partner, dan bestaat recht op AOW-toeslag. Die 'toeslag-mogelijkheid' vervalt in 2015. Vanaf dat moment krijgt iedereen gewoon zijn eigen AOW.
Wat betekent, dat stellen waarvan de een 65 wordt het met € 752.00 (maandelijks) bruto minder AOW moeten doen tot het moment dat de jongere partner ook 65 is geworden.
Het kan erg verstandig zijn daar rekening mee te houden. Door extra te sparen bijvoorbeeld. Of door anders met de hypotheek om te gaan. 

Later AOW
De huidige Kabitensplannen gaan er van uit, dat de AOW-leeftijd vanaf 2013 ieder jaar een maand wordt uitgesteld. Wie dit jaar 65 wordt kan dus vanaf zijn of haar verjaardag de AOW tegemoet zien. Maar wie in 2013 65 wordt zal zijn AOW pas bijgeschreven zien worden 1 maand later. In 2014 weer een maand later etc. Met als uiteindelijk doel, dat we in 2019 met 66 AOW ontvangen en vanaf 2024 zelfs pas vanaf de 67-e verjaardag.

Later pensioen
Het feit, dat de AOW-leeftijd op deze manier wordt verhoogd heeft ook gevolgen voor het moment waarop uw ouderdomspensioen in zal gaan. Althans gedeeltelijk. U hebt natuurlijk pensioenpremie betaald om op uw 65-e met pensioen te kunnen. En die pensioenrechten, zoals die op dit moment zijn opgebouwd, blijven in beginsel geldig vanaf uw 65-e. Maar voor de jaren die nu nog komen (tot aan uw AOW-datum) zal ook het pensioen later worden uitgekeerd.
En dat betekent feitelijk dat u straks zult beschikken over 2 'pensioenpotten'. Een pensioenpot die zal uitkeren vanaf uw 65-e en 1 pensioenpot die zal uitkeren vanaf het moment dat u AOW zult ontvangen.

Het wordt er niet eenvoudiger op. Want het maakt het plannen van uw pensioeninkomen lastiger.
En de vraag is op welke manier de gaten die nu (extra) vallen gedicht moeten worden. Bijsparen in privé, bijsparen binnen uw pensioenregeling, lijfrentesparen, of uw hypotheek versneld aflossen, het zijn zomaar wat mogelijkheden om de tekorten op te vangen.
Welke uiteindelijk de voorkeur verdient is nu niet te zeggen. Dat hangt sterk af van uw wensen. En de cijfers. Maar we gaan er graag met u over in gesprek.

Misschien is het zelf verstandig hier niet al te lang mee te wachten. Zodat we nog bijtijds de nodige maatregelen kunnen nemen. We nodigen u graag uit een afspraak te maken.

 

 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-05-2012. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie